Opeens wordt u ermee geconfronteerd. U heeft een dagvaarding ontvangen. Wat nu? Een dagvaarding is een oproep die u schriftelijk ontvangt en waarin u dringend wordt verzocht om voor een rechter te verschijnen. Hierin staat vaak:

  • Welke rechtbank
  • De datum en het tijdstip
  • De zittingsplaats
  • De reden waarvoor een dagvaarding heeft ontvangen

Het is schrikken om met een dergelijke oproep geconfronteerd te worden. U wordt immers verplicht gesteld om u op desbetreffende datum bij deze rechtbank en deze rechter te melden. Doet u dit niet, dan draagt u daarvan de, vaak financiële, consequenties. Het is dan ook belangrijk dat u komt opdagen na ontvangst van een dagvaarding en dat u zich goed voorbereid. Hulp daarbij is belangrijk en die kan Sociaal Verhaal u bieden.

Sociaal Verhaal biedt hulp bij een dagvaarding

De reden van een dagvaarding kan erg divers zijn. Het wil nog niet per definitie betekenen dat u een criminele activiteit hebt begaan, maar over het algemeen is er een eiser in het spel die iets van u wil. Zo kunt u uiteraard gedagvaard worden wanneer u een verdachte bent in een criminele zaak, maar u kunt ook gedagvaard worden wanneer u een overtreding op de openbare weg hebt begaan. Een dagvaarding wordt ook uitgevaardigd wanneer na herhaaldelijk verzoek belastinggeld niet betaald is, wanneer er bijstandsfraude wordt vermoed, et cetera. Op socialveerhaal.com staan veel redenen vermeld waarom u een dagvaarding kunt hebben ontvangen. Sociaal verhaal biedt als vrijwilligersorganisatie hulp aan mensen die ingrijpende problemen doormaken op sociaal-maatschappelijk gebied. Deze hulp bestaat uit rechtshulp, wat zoveel inhoudt als gratis juridisch advies. De werkwijze is daarbij zo ingesteld dat eerst wordt gekeken of de problemen zelf oplosbaar zijn. Deze hulp wordt door vrijwilligers aangeboden en is dan ook gratis. Is er voor uw dagvaarding rechtshulp van een advocaat of jurist nodig, of wellicht heeft u een conflictbemiddelaar nodig en u als gedagvaarde kunt deze kosten niet betalen, dan heeft u wellicht recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Sociaal Verhaal maakt zich er hard voor dat dit ook gratis kan en uw persoonlijke situatie niet wordt misbruikt.

Wat te doen nu u gedagvaard bent.

Veel dagvaardingen zijn terug te brengen in vier categorieën en deze worden als volgt op de website sociaalverhaal.nl gecategoriseerd:

  • Gedagvaard worden door een deurwaarder
  • Gedagvaard worden door een incassobureau
  • Gedagvaard worden in geval van huurachterstand
  • Gedagvaard worden door een politierechter

Bij elke categorie staat wat u kunt doen om hulp te verkrijgen van Sociaal Verhaal in deze specifieke situatie. Uiteraard kunt u het beste direct advies inwinnen door het telefoonnummer op de website te bellen of een bericht achter te laten met een terugbelverzoek. Sociaal Verhaal neemt dan snel contact met u op en is daarbij dan al, door uw achtergelaten bericht, op de hoogte van de reden van uw dagvaarding. U stelt hen hiermee in staat om alvast na te denken over een mogelijke oplossing en u beter te helpen. Daarnaast staat op de website binnen welke vakgebieden Sociaal Verhaal actief is. Dit zijn er erg veel en kunnen betrekking hebben op onderwerpen waaraan u wellicht zelf nog niet heeft gedacht, bijvoorbeeld afgesloten energie, ontslagzaken, uitkeringszaken, ontruiming, schuldsanering en nog veel meer. Ook komen onderwerpen aan bod als een ingevorderd rijbewijs en onterecht vastzitten. U kunt bij Sociaal Verhaal ook voor meer terecht dan enkel wanneer u gedagvaard bent. En bent u wel gedagvaard, dan kunt u op de site ook al informatie vinden over een eventueel verzet tegen het feit dat u deze dagvaarding heeft ontvangen. Kortom, laat niet uw hoofd hangen wanneer u gedagvaard wordt en krap bij kas zit, maar roep de hulp in van Sociaal Verhaal.